Djurfoder
Vill du göra ett djurschysst val när du köper foder till din hund eller katt? Titta i tabellerna innan du bestämmer dig! Titta på innehållsförteckningen och ta reda på vilka animaliska produkter fodret innehåller och se hur reglerna i ursprungslandet svarar mot fem fokusområden som rör djurskyddet. En märkning som fått ett grönt D uppfyller alla kriterierna i fokusområdet. En märkning som fått ett grått D uppfyller inte ett eller flera kriterier. Totalt finns 25 kriterier. Klicka på fokusområdet för att läsa guidens kriterier.
Vi vill uppmärksamma dig på att Magnussons inte använder lammkött i sina produkter och därför bedöms det märket inte i den kategorin. Men svenskt lamm skulle få godkänt på samtliga kriterier.
Företag och ursprung » Fokus» |
UrsprungSverige |
UrsprungSverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Irland och Nederländerna |
UrsprungFrankrike, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Italien, Polen, Australien, Nya Zeeland och USA |
UrsprungEuropa |
UrsprungEuropa |
---|---|---|---|---|---|
UPPFYLLDA KRITERIER | 12/20 | 1/25 | 1/25 | 1/25 | 1/25 |
-
Gris Lösgående djur Stympning Antibiotikaanvändning Transporttid Ångestfri snabb bedövning -
Nöt Lösgående djur Stympning Antibiotikaanvändning Transporttid Ångestfri snabb bedövning -
Kyckling Lösgående djur Stympning Antibiotikaanvändning Transporttid Ångestfri snabb bedövning -
Lamm Har ej lamm Lösgående djur Stympning Antibiotikaanvändning Transporttid Ångestfri snabb bedövning -
Ägg (värphöns) Lösgående djur Stympning Antibiotikapolicy Transporttid Ångestfri snabb bedövning
Bedömningar
-
Gris
Lösgående djur
För godkänt: Djuren hålls lösgående.
I flera länder fixeras suggor i samband med och under digivningstiden. Fixeringen innebär att suggan stängs in i en bur, som är så smal att hon inte kan vända sig, utan endast resa och lägga sig. Grisar är nyfikna och aktiva djur som spenderar en mycket stor del av sin vakna tid med att undersöka sin omgivning. Att hindra deras rörelsefrihet genom att antingen binda eller fixera dem leder till stress, frustration och att de kan få olika typer av beteendestörningar.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Norge
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUStympning
För godkänt: Djuren ska ha sina svansar kvar och kultingarnas tänder klipps inte. Kastrering får endast ske med bedövning och smärtlindring.
Grisar är nyfikna och aktiva djur som spenderar en stor del av sin vakna tid med att söka föda och undersöka sin omgivning. I den intensiva produktionsmiljön är det mycket svårt att se till så att grisarna får utlopp för det här beteendet, vilket kan leda till att de, i brist på annat att göra, börjar bita på varandras svansar. Andra faktorer som påverkar risken för svansbitning är trånga utrymmen, dålig hälsa och allmänt dålig stallmiljö. Även fodertilldelning och fodersammansättning har betydelse. Svansbitning leder till skador, smärta och stress för grisen som utsätts. Att ge grisarna berikningsmaterial är det viktigaste sättet att förhindra svansbitning. Fast i många länder klipper man istället av smågrisarnas svansar. Den bit som lämnas kvar blir svårare att bita i, men också känsligare när andra grisar undersöker den. Det här är inte ett bra sätt att komma undan problemet då vi inte ändrar den underliggande orsaken till svansbitning. Själva ingreppet är akut smärtsamt, men det orsakar även smärta på lång sikt. Det finns också risk för infektioner på grund av att bakterier lättare tar sig in genom den avklippta svansen. Utöver det så är ju själva orsaken till svansbitningen kvar, grisarna är fortfarande frustrerade, stressade och uttråkade, även om själva svansbitningsbeteendet inte längre kan utföras.
Tänder på smågrisar kan slipas eller klippas i syfte att hindra dem att skada varandra. Grisar föds med ett par vassa tänder som i vissa länder klipps av för att minska risken att kultingarna skadar suggans juver och för att de inte ska skada varandra. Tandklippning innebär en risk för skador på tänderna vilket orsakar stor smärta. Det är även möjligt att slipa tänderna på kultingar istället för att klippa dem, där en speciell slipningsmaskin används istället. Det tar längre tid att slipa tänderna än att klippa dem, men det minskar risken för inflammationer och infektioner.
Kastrering av galtar utförs vanligtvis under de första dagarna eller veckorna av grisens liv och i många länder helt utan bedövning och smärtlindring. Kirurgisk kastrering av kultingar utan bedövning har visat sig orsaka smärta hos dem både akut och under en längre tid. Det är istället möjligt att använda sig av så kallad immunovaccinering istället för att kirurgiskt kastrera griskultingarna.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Norge
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUAntibiotika
För godkänt: Antibiotika används efter veterinärförskrivning och inte i förebyggande syfte. Antibiotikabehandling på gruppnivå sker endast i undantagsfall.
Antibiotika botar sjukdomar som orsakas av bakterier och är livsviktigt för både djur och människor. Antibiotikaresistens innebär att en bakterie blir motståndskraftig mot en viss antibiotika som gör att det läkemedlet inte fungerar och resistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Det finns ett samband mellan ökad användning av antibiotika och ökad resistens. En intensiv djurhållning i en dålig miljö med många djur på liten yta leder till en högre antibiotikaanvändning. Det finns alltså ett mycket tydligt förhållande mellan en bra djurmiljö och låg användning av antibiotika. Sverige är tillsammans med Norge och Island de länder som använder minst antibiotika i Europa, medan Spanien, Italien och Cypern använder mest. I stora delar av världen ges antibiotika förebyggande, antingen för att ge högre tillväxt eller för att förhindra sjukdom och i många länder ges fortfarande antibiotika på gruppnivå, dvs. om ett djur blir sjukt så behandlas hela gruppen. De vanligaste sjukdomarna och därmed orsakerna att ge antibiotika till grisar är framför allt mag- och tarmsjukdomar, samt luftvägssjukdomar. Drygt 90% av all antibiotika till djur ges på gruppnivå inom EU, i Sverige är istället den siffran 11%.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Norge
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUTransporttid
För godkänt: Grisarna transporteras max 8 timmar till slakteriet.
Transport innebär en mycket stor stressfaktor för ett djur. Miljöfaktorer som kan påverka grisen negativt är värme, kyla, fukt, höga läten och att många djur hålls på en liten yta. Oftast blandas djur som inte känner varandra. Generellt bör transporterna vara ett absolut minimum och åtta timmars transport är inte på något sett optimalt utan även det är en relativt lång transport. EU:s regler medger ett dygns transporttid.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Norge
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUBedövning vid slakt
För godkänt: Grisarna bedövas med en metod som gör att de kan samtidigt bedövas i grupp och som är snabb, smärtfri och ångestfri.
Det vanligaste sättet att bedöva grisar är att de sänks ner i ett schakt med koldioxid som gör grisarna medvetslösa. Fördelen med metoden är att grisarna kan bedövas i grupp. Tyvärr är koldioxid en gas som ger ett mycket starkt obehag i luftvägarna och starka ångestkänslor för grisarna. De får ofta panik och försöker ta sig ut. Idag finns inget riktigt bra alternativ till koldioxidbedövningen utvecklat om grisarna ska kunna bedövas i grupp.
Då det idag inte finns någon effektiv bedövningsmetod som kan utföras i stor skala och uppfyller kriterierna ovan så tillåts bedövning med till exempel koldioxid eller el i både EU och Sverige.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Norge
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EU -
Nöt
Lösdrift och utrymme
För godkänt: Djuren hålls lösgående.
Nötkreatur är anpassade till att röra mycket på sig när de betar. Ändå hålls många mjölkkor uppbundna hela eller en stor del av sina liv. Nötkreatur som står uppbundna kan endast resa och lägga sig på stället och de har ingen möjlighet att vända sig om. Nötkreatur har också behov av att putsa och klia sig samt välja vilka flockkamrater de vill umgås med. Kor som inte har tillgång till utevistelse eller ens kan röra sig fritt har sämre hälsa än kor som går fritt. De drabbas till exempel av klövproblem, juverinflammationer och har svårare kalvningar.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Irland
Hills Italien, Spanien, Tyskland
Eukanuba EU
Royal canin EUStympning
För godkänt: Svanskupering förekommer inte och ingrepp görs med bedövning och smärtstillande.
Svanskupering innebär att man klipper av svansen på korna eller sätter ett hårt gummiband runt den så att blodtillförseln stryps och svansen till slut ramlar av. Det anses att djuren håller sig renare utan svans och att det är lättare att mjölka dem då. Studier visar dock att kor som är svanskuperade inte håller sig renare på grund av det. Det är i stället rena och lagom stora liggplatser som gör att djuren håller sig rena. Mjölkningen sker nu för tiden mestadels automatiskt och svansen torde inte vara ett problem vid det momentet. Svanskupering är smärtsamt och djur som fått svansen kuperad har svårt att hålla flugor borta, vilket i sin tur blir mer ohygieniskt då flugorna kan sprida avföringsrester och bakterier. Kor använder även svansen till att signalera och kommunicera med. Normalt sett har en ko fyra spenar. Men vissa djur kan födas med en eller flera extra spenar. Inom mjölkproduktionen väljer man att ta bort de överflödiga spenarna, för att det ska var enklare att mjölka djuret och för att undvika risk för inflammation i den extra juverdelen. I Sverige ska det vanligtvis alltid vara en veterinär som opererar djur, men borttagande av övertaliga spenar på kalvar som är yngre än en månad får göras av personer utan veterinärutbildning. Ingreppet är smärtsamt, trots det får det i vissa fall göras utan bedövning och smärtlindring.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Irland
Hills Italien, Spanien, Tyskland
Eukanuba EU
Royal canin EUAntibiotika
För godkänt: Antibiotika används efter veterinärförskrivning och inte i förebyggande syfte. Antibiotikabehandling på gruppnivå sker endast i undantagsfall.
Antibiotika botar sjukdomar som orsakas av bakterier och är livsviktigt för både djur och människor. Antibiotikaresistens innebär att en bakterie blir resistent mot en viss antibiotika, vilket gör att det läkemedlet inte fungerar. Resistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Det finns ett samband mellan ökad användning av antibiotika och ökad resistens. En intensiv djurhållning i en dålig miljö med många djur på liten yta leder till en högre antibiotikaanvändning. Det finns alltså ett mycket tydligt förhållande mellan en bra djurmiljö och låg användning av antibiotika. Sverige är tillsammans med Norge och Island de länder som använder minst antibiotika till djur i Europa, medan Spanien, Italien och Cypern använder mest. I stora delar av världen ges antibiotika förebyggande, för att ge högre tillväxt eller förhindra sjukdom, och i många länder ges fortfarande antibiotika på gruppnivå, det vill säga; om ett djur blir sjukt behandlas hela gruppen. Drygt 90 % av all antibiotika till djur ges på gruppnivå inom EU, i Sverige är siffran 11 %.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Irland
Hills Italien, Spanien, Tyskland
Eukanuba EU
Royal canin EUTransporttid
För godkänt: Nötkreaturen transporteras max åtta timmar.
Transport är en mycket stor stressfaktor för ett djur. Miljöfaktorer som kan påverka djuren negativt är värme, kyla, fukt, höga läten och att många djur hålls på en liten yta. Transporter bör ske så sällan och under så kort tid som möjligt. Åtta timmars transport är inte optimalt, utan en relativt lång transport, men allt över åtta timmar är oacceptabelt. De nötkreatur som avlider på transport i störst utsträckning är kalvar och näst vanligast är mjölkkor. En längre transport innebär högre stress för djuren, eftersom de utsätts för exempelvis buller och skakningar under en längre period. Djuren står upp under största delen av transporten och det är onaturligt för mjölkkor att vara stående under längre perioder. Korna berövas på detta sätt sina naturliga ät- och liggtider.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Irland
Hills Italien, Spanien, Tyskland
Eukanuba EU
Royal canin EUBedövning vid slakt
För godkänt: Nötkreaturen bedövas innan slakt med en metod som är snabb, smärtfri och ångestfri.
När nötkreatur slaktas blir de bedövade med en bultpistol som gör att de omedelbart förlorar medvetandet, vilket gör att inte känner smärta eller ångest. Detta görs innan de avblodas. Inom viss religiös slakt är bedövning inte tillåten och därför slaktas djuren utan att bedövas innan. Vid slakt utan bedövning fixeras djuret, halsen skärs av och det tar lång tid för djuret att förlora medvetandet, i vissa fall kan det ta flera minuter. Detta innebär att djuret upplever långdragen smärta och ångest. Det finns även risk att snittet inte blir korrekt utfört och att djuret därför är vid medvetande och upplever smärta under en längre tid. I vissa länder är det tillåtet att slakta utan bedövning på särskilda slakterier av religiösa skäl.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Irland
Hills Italien, Spanien, Tyskland
Eukanuba EU
Royal canin EU -
Kyckling
Lösgående
För godkänt: Fåglarna hålls lösgående.
Den röda djungelhönan, tamhönsens vilda ursprung, har ett revir som är ungefär ett halvt hektar stort, och ägnar större delen av sin vakna tid åt att söka föda. Men de kycklingar som föds upp för köttproduktion hålls i stora flockar inomhus. De ekologiskt hållna kycklingarna har tillgång till en utegård den varma årstiden. Det finns negativa aspekter med frigående system, till exempel är risken större att fler kycklingar utsätts för fjäderplockning och kannibalism när det finns fler tillgängliga ”offer” i en grupp. Gruppstorleken i de frigående systemen är också väldigt mycket större än vad den är när fåglarna lever naturligt.
Magnusson Sverige (KRAV)
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Ungern
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUStympning
För godkänt: Föräldradjuren näbbtrimmas inte och tå-/sporrklipps inte.
För att få fram slaktkycklingar så hålls föräldragenerationen tillsammans i grupper bestående av könsmogna tuppar och höns. Tupparna uppvisar ofta en ovanligt stor aggression mot hönsen och ett stört sexuellt beteende, som troligtvis delvis är genetiskt och kopplat till selektionen för tillväxt. Detta leder till att tupparna tvingar sig till parningar, vilket gör att hönorna ofta skadas. För att undvika att tuppen skadar hönan vid parning och att fåglarna hackar på varandra så tas en bit av näbben bort, så kallad näbbtrimning. Djuren tå- eller sporrklipps för att hindra att tupparna ska skada hönsen. Båda dessa ingrepp gör ont och kan leda till kronisk smärta. Även om näbbtrimning till viss del förebygger fjäderplockning och tå- och sporrklippning förebygger skador på hönan, så finns frustrationen som ligger bakom beteendet fortfarande kvar och det är därför ingen lösning på problemet. Aggressionen hos tupparna bör istället åtgärdas med ökat utrymme, barriärer i stallet samt genetisk selektion.
Magnusson Sverige (KRAV)
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Ungern
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUAntibiotika
För godkänt: Ingen förebyggande eller tillväxtfrämjande användning av antibiotika. Antibiotikabehandling på gruppnivå sker endast i undantagsfall.
Antibiotika botar sjukdomar som orsakas av bakterier och är livsviktigt för både djur och människor. Antibiotikaresistens innebär att en bakterie blir resistent mot en viss antibiotika som gör att det läkemedlet inte fungerar och resistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Det finns ett samband mellan ökad användning av antibiotika och ökad resistens. En intensiv djurhållning i en dålig miljö med många djur på liten yta leder till en högre antibiotikaanvändning. Det finns alltså ett mycket tydligt förhållande mellan en bra djurmiljö och låg användning av antibiotika. Sverige är tillsammans med Norge och Island de länder som använder minst antibiotika i Europa, medan Spanien, Italien och Cypern använder mest. Även antibiotikaresistensen varierar mellan olika länder, till exempel är resistensen för E. coli hos kyckling 10 % i Sverige medan den är uppemot 90 % i Polen.
Slaktkyckling kan få parasitsjukdomen koccidios. För att förhindra parasitsjukdomen koccidios så ges många slaktkycklingar läkemedlet Narasin i fodret, detta gäller inte de ekologiska slaktycklingarna. Narasin är klassat som antibiotika, men också som fodertillskott. Eftersom att narasin inte används för människor så hävdar branschen att narasinresistens inte är ett problem, men många forskare tror att narasinresistens kan vara kopplat till annan resistens. Många menar också att användning av narasin kan fasas ut om djurvälfärden blir högre, till exempel så har Norge har lyckats fasa ut Narasin helt utan en försämrad hälsa. Vi har valt att för tillfället inte räkna in Narasin i antibiotikanvändningen, men följer frågan noga.
Magnusson Sverige (KRAV)
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Ungern
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUTransporttid
För godkänt: Fåglarna transporteras max 8 timmar, inklusive i- och urlastning.
Alla procedurer som en transport innebär med lastning, transport och avlastning innebär en stress för djuren. Slaktkycklingarnas höga tillväxt gör att de är extra känsliga. Transport av slaktkyckling innebär att fåglarna packas tätt i lådor. Studier har visat att ju längre transporttid som kycklingarna utsätts för, desto större fler djur dör under transporten. Det är just tiden och inte sträckan som verkar avgörande för välfärden. Optimalt bör transporten vara så kort som möjligt, allra helst obefintlig.
Magnusson Sverige (KRAV)
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Ungern
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EUBedövning vid slakt
För godkänt: Fåglarna bedövas innan slakt med en metod som är snabb, smärtfri och ångestfri.
Inom vissa religioner är det ett krav att djuren inte får bedövas före slakt. En kyckling som slaktas utan bedövning måste fixeras, alltså sättas fast på något sätt, vilket är mycket stressande. Dessutom leder slakt utan föregående bedövning till att smärta, ångest och djuren är medvetna under en lång tid innan de faktiskt dör av avblodningen. När kycklingen slaktas utan bedövning, vanligtvis på grund av religiösa skäl, finns det exempel på att halsådrorna inte skärs av korrekt. Detta kan leda till att kycklingarna är vid medvetande när det förs vidare i slaktprocessen till exempel vid plockning.
Vid slakten av kycklingar är det vanligast att de hängs upp och ner med fötterna fast i metallbyglar och att de sedan sänks ner i ett vattenbad där de bedövas med hjälp av elektricitet. Att kycklingarna tvingas hänga upp och ner innebär en stor stress för dem och kycklingarna försöker ofta fly. Att hänga upp och ner gör också ont. Utöver det så innebär ett system där flera fåglar bedövas samtidigt i vattenbad att bedövningen inte blir effektiv för alla individer. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, anser att det måste utvecklas andra elektriska bedövningsmetoder, då djurvälfärden inte är tillräcklig vid elektriska vattenbad. Det näst vanligaste sättet att bedöva slaktkycklingar är med gas, vanligtvis koldioxid eller argon. Det finns nackdelar även med gasbedövning, men jämfört med elbedövning är den bättre för kycklingarna, bland annat därför att de slipper hängas upp och ner.
Magnusson Sverige (KRAV)
Doggy Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Ungern
Hills Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien
Eukanuba EU
Royal canin EU -
Lamm
Lösgående djur
För godkänt: Fåren hålls lösgående.
Får behöver gott om utrymme för att kunna röra på sig och ligga ner. Djur behöver utrymme, dels för att få sina naturliga rörelsebehov tillfredsställda, men även för att hålla sig friska. Även domesticerade får har behov av att ströva över stora ytor, söka föda och beta. Får har en stark koppling till sin flock och får inte hållas ensamma eller avskilda från andra får och ska dessutom ges möjlighet att röra sig och därför aldrig bindas upp. Får hålls i princip i lösdrift, även om det saknas regler i EU, samt i Australien och på Nya Zeeland om att djuren ska hållas på så sätt.
Magnusson Sverige (inget lamm i produkterna)
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna
Hills Australien, Nya Zeeland
Eukanuba EU
Royal canin EUStympning
För godkänt: Kastrering sker med bedövning och smärtstillande och ingen svanskupering förekommer.
I många länder kastreras baggarna genom att en gummiring fästs kring pungen. Ringen hindrar blodflödet och vävnaden i pungen dör. Kastrering görs även med olika typer av verktyg som tänger. På vissa fårraser är svansen lång och det kan det hända att flugor lägger ägg där avföring och urin fastnar i svansen. Därför kuperar man i vissa länder regelbundet svansarna. Dessa ingrepp är smärtsamma och det finns inte alltid krav på att djurens ka få smärtlindring och bedövning. I Sverige ska ingrepp göras av veterinär och endast om det finns medicinska skäl, samt under bedövning och varken kastrering eller andra ingrepp får göras med gummiringar.
Magnusson Sverige (inget lamm i produkterna)
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna
Hills Australien, Nya Zeeland
Eukanuba EU
Royal canin EUAntibiotikaregler
För godkänt: Antibiotika används efter veterinärförskrivning och inte i förebyggande syfte. Antibiotikabehandling på gruppnivå sker endast i undantagsfall.
Antibiotika botar sjukdomar som orsakas av bakterier och är livsviktigt för både djur och människor. Antibiotikaresistens innebär att en bakterie blir resistent mot en viss antibiotika, vilket gör att det läkemedlet inte fungerar. Resistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Det finns ett samband mellan ökad användning av antibiotika och ökad resistens. En intensiv djurhållning i en dålig miljö med många djur på liten yta leder till en högre antibiotikaanvändning. Det finns alltså ett mycket tydligt förhållande mellan en bra djurmiljö och låg användning av antibiotika. Sverige är tillsammans med Norge och Island de länder som använder minst antibiotika till djur i Europa, medan Spanien, Italien och Cypern använder mest. I stora delar av världen ges antibiotika förebyggande, för att ge högre tillväxt eller förhindra sjukdom, och i många länder ges antibiotika fortfarande på gruppnivå, det vill säga; om ett djur blir sjukt behandlas hela gruppen. Drygt 90 % av all antibiotika som ges till djur inom EU ges på gruppnivå, i Sverige är siffran 11 %.
Magnusson Sverige (inget lamm i produkterna)
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna
Hills Australien, Nya Zeeland
Eukanuba EU
Royal canin EUTransporttid
För godkänt: Fåren transporteras max åtta timmar till slakteriet.
Transport är en mycket stor stressfaktor för djur. Miljöfaktorer som kan påverka djuren negativt är värme, kyla, fukt, höga läten och att många djur hålls på en liten yta. Transporter bör ske så sällan och under så kort tid som möjligt. Åtta timmars transport är inte optimalt, utan en relativt lång transport, men allt över åtta timmar är helt oacceptabelt. En längre transport innebär en högre stress för djuren, eftersom de utsätts för exempelvis buller och skakningar under en längre period. Djuren berövas även sina naturliga ät- och liggtider. Får blir dessutom mer känsliga för sjukdomar på grund av den stress de utsätts för vid transport. I en del andra länder transporteras djuren under i flera dagar och i Europa transporteras får mellan länder och till Mellanöstern för att slaktas. Nya Zeeland har upphört att exporteralevande djur men Australien exporterar ett stort antal djur på långa transporter.
Magnusson Sverige (inget lamm i produkterna)
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna
Hills Australien, Nya Zeeland
Eukanuba EU
Royal canin EUBedövning vid slakt
För godkänt: Fåren bedövas innan slakt med en metod som är snabb, smärtfri och ångestfri.
Djur som slaktas ska bedövas innan avlivning. Bedövning av får göras med bultpistol eller med eltång. Djuren förlorar då omedelbart medvetandet, vilket gör att de inte känner smärta eller ångest. Detta görs innan de avblodas, då de dör. Inom viss religiös slakt är bedövning inte tillåten och därför slaktas djuren utan att bedövas innan. Vid slakt utan bedövning skärs halsen av och det tar lång tid för djuret att förlora medvetandet, i vissa fall kan det ta flera minuter. Detta innebär att djuret upplever långdragen smärta och ångest. Det finns även risk att snittet inte blir korrekt utfört och att djuret därför är vid medvetande och upplever smärta under en längre tid.
I vissa länder är det tillåtet att slakta utan bedövning på särskilda slakterier av religiösa skäl. Sådant kött behöver inte märkas.
Magnusson Sverige (inget lamm i produkterna)
Doggy Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna
Hills Australien, Nya Zeeland
Eukanuba EU
Royal canin EU -
Ägg (värphöns)
Lösgående
För godkänt: Hönsen hålls frigående.
Den röda djungelhönan, tamhönornas vilda ursprung, har ett revir som är ungefär ett halvt hektar stort, och den ägnar större delen av sin vakna tid åt att söka föda. Dagens värphöns hålls på olika sätt, den främsta skillnaden är om fåglarna är frigående eller inte. Höns som hålls i bur har ungefär ett A4-papper var att vistas på och miljön i buren är långt ifrån hur den röda djungelhönan lever i det vilda. Utrymmeskraven i frigående system är minst dubbelt så stort per höna och i ekologisk produktion har hönsen krav på nästan tre gånger större utrymme än vad de som hålls i bur har. De ekologiskt hållna hönsen har även tillgång till en utegård den varma årstiden. Frigående höns kan krafsa i marken, flaxa med vingarna och röra sig över större ytor, även om miljön absolut inte heller är optimal i de frigående systemen. De har också större möjlighet att välja vad de ska göra, hitta den bästa temperaturen och de får också ett starkare skelett. Det finns även negativa aspekter med frigående system, till exempel är risken större att fler höns utsätts för fjäderplockning och kannibalism när det finns fler tillgängliga ”offer” i en grupp. Gruppstorleken i de frigående systemen är också väldigt mycket större än vad den är när hönsen lever naturligt. Men trots detta anser vi att möjligheten till rörelsefrihet överväger problemen i frigående system.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Nederländerna
Hills Frankrike, Nederländerna
Eukanuba EU
Royal canin EUStympning
För godkänt: Näbbtrimning utförs inte.
Höns är nyfikna aktiva djur och det ligger i deras natur att ständigt undersöka sin omgivning på jakt efter föda. Om hönsen inte får utlopp för det här beteendet kan det hända att de i stället börjar plocka fjädrar eller hacka på varandra, detta kallas för fjäderplockning och kannibalism. Att få fjädrarna bortplockade gör ont och leder till att hönan får en mycket sämre fjäderdräkt. Kannibalism kan leda till att hönan dör. Genetik, foder och andra miljöfaktorer inverkar också på fjäderplockning. Fjäderplockning blir oftast ett större problem i frigående system än i bur, framför allt då antalet möjliga offer är så mycket större i frigående system. För att undvika att hönsen hackar på varandra så klipps ibland en bit från deras näbb av, så kallad näbbtrimning. Ingreppet gör ont och kan leda till kronisk smärta och sämre födointag. Även om näbbtrimning till viss del förebygger fjäderplockning, så finns frustrationen som ligger bakom beteendet fortfarande kvar hos hönsen och det är därför ingen lösning på problemet.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Nederländerna
Hills Frankrike, Nederländerna
Eukanuba EU
Royal canin EUAntibiotika
För godkänt: Antibiotika får inte användas i tillväxtbefrämjande eller förebyggande syfte och endast efter utskrivning från veterinär.
Antibiotika botar sjukdomar som orsakas av bakterier och är livsviktigt för både djur och människor. Antibiotikaresistens innebär att en bakterie blir resistent mot en viss antibiotika som gör att det läkemedlet inte fungerar. Resistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Det finns ett samband mellan ökad användning av antibiotika och ökad resistens. En intensiv djurhållning i en dålig miljö med många djur på liten yta leder till en högre antibiotikaanvändning. Det finns alltså ett mycket tydligt samband mellan en bra djurmiljö och låg användning av antibiotika. Sverige är tillsammans med Norge och Island de länder som använder minst antibiotika i Europa, medan Spanien, Italien och Cypern använder mest. Även antibiotikaresistensen varierar mellan olika länder, till exempel är resistensen för E. coli hos kyckling 10 % i Sverige medan den är uppemot 90 % i Polen.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Nederländerna
Hills Frankrike, Nederländerna
Eukanuba EU
Royal canin EUTransporttid
För godkänt: Fåglarna transporteras max 8 timmar, inklusive i- och urlastning.
En transport innehåller flera olika moment, som lastning, transport och avlastning. Alla dessa procedurer orsakar stress för djuren. Långt ifrån alla kycklingslakterier slaktar värphöns, därför måste värphöns ofta transporteras längre sträckor jämfört med slaktkycklingarna. Höns, framför allt de som suttit i burar, kan ha svaga skelett och riskerar benbrott under transporten. De har också ofta dålig fjäderdräkt och kan därför vara känsliga för kyla. Det finns även risk för att hönorna inte hanteras varsamt då de inte har något direkt ekonomiskt värde. Optimalt bör transporten vara så kort som möjligt, allra helst obefintlig.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Nederländerna
Hills Frankrike, Nederländerna
Eukanuba EU
Royal canin EUBedövning vid slakt
För godkänt: Fåglarna bedövas innan slakt med en metod som är snabb, smärtfri och ångestfri.
Värphöns slaktas på olika sätt. Vanligaste metoden i Sverige är att de transporteras till ett slakteri där de bedövas med elektricitet eller koldioxid. Några få procent avlivas direkt på gården med hjälp av koldioxid. Vid elbedövning hängs hönorna fast i fötterna i metallbyglar. De hänger upp och ner på rad för att sänkas ner i ett elektriskt vattenbad. Att fåglarna tvingas hänga upp och ner innebär en stor stress och fåglarna försöker ofta fly. Utöver detta så innebär ett system där flera fåglar bedövas samtidigt i vattenbad att bedövningen inte blir effektiv för alla individer. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, anser att det behöver utvecklas andra elektriska bedövningsmetoder, då djurvälfärden inte är tillräcklig med elektriska vattenbad. Gas är det näst vanligaste sättet att bedöva värphöns på, vanligtvis används koldioxid. Det finns nackdelar även med gasbedövning, men jämfört med elbedövning är den bättre för fåglarna, bland annat då de slipper hängas upp och ner.
Magnusson Sverige
Doggy Sverige, Nederländerna
Hills Frankrike, Nederländerna
Eukanuba EU
Royal canin EU
-
Reflektioner & övervägande
Om råvarorna – en sammanfattning av Jörgen Olsson, frilansjournalist som utfört underökningen
Varifrån kommer råvarorna till djurmaten? Hur har de djur som så småningom blir ingredienser i den mat vi ger våra hundar och katter haft det i sina liv som produktionsdjur?
Den hund- eller kattägare som ställer sig dessa eller liknande frågor, kanske med avsikten att göra etiska och djurskyddsmedvetna val när hen köper mat till sina husdjur, har en milt sagt frustrerande resa framför sig om svaren söks via tillverkarnas hemsidor.
Generellt är alla de tillverkare vi valt ut till vår undersökning duktiga på att lyfta fram matens näringsriktighet och man berättar mer än gärna om sina foderkoncept för hundar och katter av olika åldrar, storlekar och raser. Flera nämner spårbarhet. Men att få veta något om vilka djurskyddskrav man ställer på den egna verksamheten och på leverantörerna är allt annat än lätt.Eukanuba är en av de stora tillverkarna. Hemsidan innehåller massor av råd, tips och information men ingenting om någon eventuell djurskyddspolicy när det gäller råvarorna. I Sverige representeras Eukanuba av ett säljbolag som heter Tree of Pets och som, åtminstone via hemsidan, inte erbjuder någon information alls när det gäller det vi söker. Vidare efterforskningar visar att Eukanuba ägs av något som heter Spectrum Brands, en global jätte som kontrollerar ett 50-tal varumärken inom djurmat och hem, hushåll och trädgård. Spectrum Brands ”uppförandekod” för sina leverantörer finns att läsa på nätet. Den ställer långtgående krav på leverantörer och samarbetspartners gällande bland annat social hållbarhet, vilket såklart är positivt. Men den säger ingenting om djurvälfärd. I slutänden visar det sig att Eukanuba följer EU:s krav när det gäller djurskydd, men från vilka länder ingredienserna kommer får vi inte veta.
Även hos tillverkaren Doggy sitter informationen långt inne. På ytan är det hur svenskt som helst. Man presenterar sin hundmat som ”svensk” och ”svensklagad”, man trycker hårt på företagets huvudort Vårgårda och den svenska flaggan är tydligt synlig på förpackningarna. Det leder ju lätt till att man tänker att råvarorna också är svenska och att produktionsdjuren därmed hålls enligt svenska djurskyddslagar. Så är det inte, visar det sig – men det krävs att man klickar sig ganska djupt in på hemsidan för att hitta formuleringen ”vi använder så mycket svenska ingredienser vi kan”. Man köper i första hand från svenska leverantörer, men resten kommer från andra EU-länder, men vilka dessa är redovisas inte på hemsidan.
Royal Canin är en multinationell aktör på hund- och kattmatsmarknaden. Precis som på flertalet av tillverkarnas hemsidor läggs mycket fokus på att förklara och garantera kvalitet och näringsriktighet för husdjuren som ska äta maten. När det gäller ursprunget preciserar sig Royal Canin inte närmare än att man hämtar kött och fisk från livsmedelskedjan för människor. Man berättar också att man anlitar ackrediterade leverantörer och att dessa granskas noga beträffande näringsvärde, produktionskvalitet, spårbarhet och hållbarhet. Men här sägs ingenting om att man skulle ställa några särskilda djurskyddskrav i produktionen och vilka dessa i så fall är.
Hill’s är hårt profilerade på specialkost och dietmat för hundar och katter och det är något som tydligt går igen på hemsidan. Här finns guider och rådgivande artiklar kring mat för djur i olika åldrar och dieter kopplade till olika hälsotillstånd. Hemsidan förmedlar en känsla av gedigen kunskap, expertis och förtroende – men sträcker sig engagemanget för djuren även bakåt i kedjan? Det finns ett kapitel om kvalitet och säkerhet där en av artiklarna särskilt handlar om ingrediensleverantörerna, men där sägs ingenting om att man ställer några krav på produktionsdjurens väl och ve. Inte heller i den mycket omfattande delen som tar upp ”vanliga frågor” hittar vi någon sådan information. Hill’s skriver att ”vi arbetar hårt för alla djurs hälsa” men avgränsar det samtidigt till att gälla ”de djur vi tar hand om” (via det fina och vällovliga Food, shelter and love-programmet) och ”din hund och katt”.
Magnussons sticker ut i sammanhanget. Om man av de stora, multinationella tillverkarnas information – eller snarare brist på – lätt kan få intrycket att råvarornas ursprung är något man vill om inte dölja så åtminstone inte är något att skryta med, så är Magnussons raka motsatsen. ”Hund och kattmat från svenska bönder” är det första budskap som möter den som klickar sig in på hemsidan. Man gör genast tydligt att alla råvaror kommer från svenska bönder som företaget samarbetar direkt med, som följer svenska regelverk och dessutom Magnussons ”egna, höga krav på djurhållning och kvalitet”. Hur dessa egna krav ser ut hittar vi dock ingen information om, vilket ju kan tyckas vara en onödig miss i sammanhanget.
—————–
I arbetet med denna guide har vi av nödvändighet varit tvungna att dra vissa gränser. En är att vi utgår från regelverkets miniminivå. Vi vet att det finns leverantörer och livsmedelskedjor som ställer högre krav utöver vad regelverket som styr märkningen anger. Det finns också lantbrukare som håller sina djur på ett sätt som går över lagens miniminivå utan att det syns på förpackningen. Vi kan inte bedöma varje enskild råvara utan uppmanar alla konsumenter att själv fråga butiken, leverantören eller lantbrukaren om enskilda produkter. Vi tipsar om några frågor nedan.
Vi utgår från respektive lands miniminivå i lagstiftningen.
I de fall där länder har slagit fast framtida datum för när nya högre djurskyddsregler ska införas kommer vi att uppdatera våra bedömningar när reglerna är införda. Guiden uppdateras en gång/år, så en viss eftersläpning kan finnas.
-
Bedömningar & referenser
Vi har konsulterat flera framstående experter inom djurskydd för granskning av våra kriterier för respektive djurslag. De har gett värdefulla synpunkter. För de slutgiltiga bedömningarna ansvarar dock endast konsumentguiden Handla djurschysst, som utifrån Djurskyddet Sveriges principprogram och efter att inhämtat expertgruppens tankar självständigt bedömt regelverkens villkor.
För referenser: Se respektive djurslag i guiden.
-
Frågor om djurskydd
Om du köper djurfoder och vill vara säker på att köttet kommer från djur som haft ett acceptabelt djurskydd, finns här några kontrollfrågor du kan ställa.
Var reklamkritisk
Förpackningens bilder kan ge intryck av att djuret haft en högre djurvälfärd än den haft. Fem råd finns här!
Klicka här!Gör din egen guide
Undersök hur de varor du brukar köpa klarar djurskyddskriterierna. Fyll i och gör din egen guide!
Klicka här!