Magnusson Petfood tillverkar sitt foder i Sverige, och använder endast svenska råvaror. I guiden bedöms de därför utifrån det svenska regelverket. Magnusson Petfood har ingen djurskyddspolicy, men använder endast produkter från djur som är uppfödda i Sverige och vi menar att de därför tagit ställning för ett bättre djurskydd. All kyckling som används i Magnusson Petfoods foder är KRAV-märkt, vilket är positivt för djurvälfärden. Läs mer om vår bedömning av KRAV-märkt kyckling här
Doggy tillverkar sitt foder i Sverige och använder till största delen svenska råvaror. När de svenska råvarorna inte räcker till importerar de griskött från Danmark, Finland och Norge. Nötköttet kommer från Danmark, Norge, Tyskland och Irland. Kycklingköttet kommer från Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna och Ungern. Lammköttet kommer från Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna och äggen kommer från Nederländerna.
Den svenska flaggan som sitter på foderförpackningarna från Doggy betyder att fodret tillverkas i Sverige, men inte att ursprunget på råvarorna är svenskt. Doggy har ingen djurskyddspolicy att dela med sig av. Leverantörerna följer de regler som finns i de länder de importerar ifrån.
Hill’s Pet Nutritions animaliska produkter från gris kommer från Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Spanien. Kycklingköttet kommer från Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen och Spanien. Äggen kommer från Frankrike och Nederländerna och Lammköttet importeras från Australien och Nya Zeeland. Nötköttet har ursprung från Italien, Spanien och Tyskland. De uppger även att ursprunget på en del av råvarorna i våtfodret kommer från USA. Gällande ägg är alla ägg på den europeiska marknaden från frigående höns. De kommer även att uppmana de europeiska producenterna att uppfylla kraven i European chicken commitment senast 2026. Hill’s Pet Nutrition har även något de kallar Farm animal welfare commitment. Det är inte en djurskyddspolicy, utan kan mer tolkas som uppsatta mål för att förbättra djurskyddet för de djur som ingredienserna kommer från. De meddelar att de löpande arbetar med frågorna som ett viktigt fokusområde. För att minska påverkan på djur så tittar man alternativa proteinkällor, bland annat jästprotein, och planerar för en framtid där en stor del av produkterna har andra proteinkällor än dagens med ett minskat avtryck på djur som följd. Produkter med jästprotein planeras komma på marknaden inom bara något år.
I vår kontakt med Eukanuba har de svarat att de följer de europeiska regler som finns kring djurskydd och de blir därför bedömda utifrån EU-lagstiftningen. De har ingen djurskyddspolicy att dela med sig av.
Royal Canins foder för den europeiska marknaden tillverkas i Polen, Frankrike och Österrike. Royal Canin har inte specificerat varifrån deras produkter kommer, förutom att allt är från EU. Bedömningen för djurschysst har därför gjorts utifrån de övergripande EU-reglerna för djurskydd. Royal Canin ägs av Mars, som på sin sida om djurvälfärd skriver att de strävar efter burfria äggprodukter för humankonsumtion, men det nämns ingenting om foderprodukter. Det finns ingen specifik djurskyddspolicy. Royal Canin uppger även att de köper in biprodukter från livsmedelskedjan, till exempel inälvor, som annars skulle kasserats, vilket vi ser som positivt.